Hbd 2009

Teksten Erik

Vandaag de 25e editie van Huttendorp HarenThema 2009: Boerderij dorp

Maandag

Veel is er geregeld voor dat het huttenbouwdorp kan beginnen. vergaderingen voor het huttenbouwdorp beginnen al kort na de jaarwisseling. De eerste dingen die geregeld moeten worden is bijvoorbeeld het veld (het veld wordt door de gemeente toe gewezen).

Zoals ieder ander jaar beginnen de vrijwilligers op maandag. Dan wordt het veld aan de Klaverlaan klaargemaakt voor het huttenbouwdorp.

s’ochtends verzamelen de vrijwilligers zich op het veld bij de Klaverlaan. de nieuwe vrijwilligers (die op het laatste zich hebben aangemeld) voorstellen.

dan van af een uur of 12:00 komt alles in beweging tot een uur of 18:00, in deze 6uur komt het volgende op het veld :

Wc’s
3 ladingen met pallets
2 tafels,
4 bankjes voor het knutselen en schminken
afval containers
vlaggen masten
tuinstoelen
container met buiten spelletjes (van te voren getest door de vrijwilligers)
eten en drinken
publicatie bord
9 vrachtwagens met hout van SITA
drang hekken
2 erg grote tenten
stereo installatie
generatoren
podium delen
spijkers, hamers, zagen, grondboren

en nog veel meer dingen

De fietsenstalling was al eerder geplaatst door de gemeente vanwege eerdere activiteiten op de zorgboerderij: de mikkelhorst
Photobucket
>> Foto’s van Maandag <<

Dinsdag

Eindelijk is het zo ver, Huttenbouwdorp 2009 kan van start gaan.

De vrijwilligers hebben ‘s ochtends een snelle vergadering om de laatste punten te regelen en klaar te zetten

Nog ver voor dat de kassa open gaan staan er al kinderen te wachten.

Doordat er zoveel kinderen te vroeg aanwezig waren voor de opening van het Huttenbouwdorp gingen de kassa’s wat eerder open maar kinderen moesten nog wel wachten op de opening.

Om 0930 deed Anne de opening, bij de opening werden de kinderen nog wel op de veiligheid gewezen, waar de E.H.B.O is en dat je in de tent kan schuilen als het regent.

Na de opening zoeken de kinderen een plekje op het veld en brengen hout van de grote bult daar naar toe. Als ze voldoende hout hebben om te beginnen met de hut krijgen de kinderen van de vrijwilligers een bouw vergunning, deze vergunning is ook gelijk het hut nummer wat gebuikt wordt voor prijsuitreiking. Met de bouwvergunning krijgen de kinderen spijkers bij de tent, elke keer dat ze spijkers halen krijgt de vergunning een stempeltje, zo kan per hut niet te veel spijkers worden gehaald.

Kort na de opening wordt er door de vrijwilligers water gehaald voor de ranja.

Maar niet lang na dat het Huttenbouwdorp is begonnen wordt het over spoelt door 2 plotselinge hevige regenbuien. De kinderen konden schuilen in de 2 groten tenten maar de regen buien kwamen zo snel en onverwachts dat de meeste kinderen doorweekt waren en werden opgehaald om thuis droge kleren aan te trekken. Na de 2e regenbui kwamen wel wat kinderen terug om verder te bouwen, de rest kwam de volgende ochtend terug.

Voor de kinderen die zijn gebleven tot 16:00 was er een verrassing, aan het einde van de middag kwam Sita nog een lading hout brengen. Na het storten van het hout werd er weer met vol enthousiasme verder gebouwd aan de hutten.

Aan alles komt een eind en dus was al weer snel 16:00 en dus tijd om weer naar huis te gaan na dat alles om de hut was opgeruimd.

Photobucket
>> foto’s van Dinsdag <<
Woensdag

Volledig uitgerust, droog en vol enthousiasme staan alle kinderen weer ruim voor de opening te wachten om weer verder te bouwen.

Na het betalen aan de kassa mochten de kinderen weer verder bouwen. Velen kwamen voorbereid. De weersverwachting voor woensdag was slechter dan dinsdag. Voordat ze begonnen te timmeren maakte vele kinderen hun hut water dicht door plastic er over te maken. Vele kinderen hadden vandaag ook een regenpak mee genomen, sommigen zelfs wat droge kleren.

Door de slechte weersvoorspelling zijn de sport en spelactiviteiten komen te vervallen. De creatieve activiteiten gingen wel door.

De hele ochtend was het bewolkt met af en toe wat kleine miezer buitjes. Kinderen laten zich niet zomaar van het veld af spoelen., maar bij de eerste grote bui hielden wat ouders en kinderen het voor gezien. De volgende dag wel weer verder timmeren.

Ondanks de regenbuitjes, die maar een paar minuten duurden, was het mooi weer voor timmeren. de stemming zat er goed bij de kinderen. Vol plezier werd de hele dag druk door getimmerd. Omdat er veel grote groepen waren gevormd was er niet veel hulp van de vrijwilligers nodig, de kinderen werkten goed in groepsverband.

Als grote verrassing kwam Sita nog 2 ladingen hout brengen. De vrijwilligers moesten de timmer grage kinderen goed op afstand houden. Na het storten hielpen de vrijwilligers met het uitdelen van het hout. Voor veel kinderen die vandaag waren begonnen kwam het hout als geroepen.

Kinderen aan het timmeren, ouders aan de koffie, muziekje en af en toe de zon er bij en zo was het best gezellig op het veld.

In de loop van de middag begon de zon wat door te breken. Er werd toen een touwtrekwedstrijd gehouden, kinderen en vrijwilligers door elkaar. Dit was erg leuk. Er zijn niet meer foto’s gemaakt omdat de fotograaf ook mee deed.

Voordat iedereen het in de gaten had was het alweer 16:00 dus al weer tijd om naar huis te gaan, lekker warm douchen, eten, goed slapen om morgen weer flink aan de slag te gaan.
Photobucket
>> Foto’s van woensdag <<
Donderdag

Alweer donderdag, de laatste bouw dag van de hutten. Vandaag niet alleen aan de hutten bouwen, vandaag zijn er erg veel activiteiten. De weersverwachting voor donderdag is beter dan de voorgaan de dagen dit komt erg goed uit voor de activiteiten.

Na betaalt te hebben aan de kassa’s beginnen de kinderen gelijk weer aan hun hutten te bouwen. De hutten moeten vandaag afgebouwd worden.

Niet lang na de opening beginnen langzaam aan de activiteiten.

Net voor dat de activiteiten beginnen krijgen de kinderen eerst een kroket of een frikadel na dat deze zijn uit gedeeld worden er ijsjes uitgedeeld

De activiteiten van vandaag:

knutselen
huifkar tocht
spring kussen
vossen jacht
voetbal
ranja koe
suikerspin

Aan alle activiteiten deden veel kinderen mee met veel plezier. De vossenjacht, dat deels op het velt en deels op de zorg boerderij was uitgezet, was de enige activiteit waar aan een prijs was verbonden. De uitreiking hier van is op vrijdag vlak voor de uitreiking van de hutten.

Om dat het weer wat beter was en de vele activiteiten ging de dag zo snel voor bij.

de kinderen vonden het zo leuk dat ze niet echt naar huis wouden gaan.

maar 16:00 is toch echt het einde van de dag.

Na het opruimen van de hut en er omheen was het toch huiswaarts.

Omdat morgen de jury langs komt, de hutten moeten er dan op hun best uit zien, maken de kinderen thuis de rest van hun versiering af.

Tot morgen
Photobucket
>> Foto’s van donderdag <<
Vrijdag

De laatste dag is aan gebroken. Dit is voor velen de spannendste dag.

het weer is weer even slecht als in het begin van de week, vele korte buien.

dit is erg jammer om dat de meeste hut versieringen gemaakt zijn van papier.

Na het betalen aan de kassa, die vandaag vanwege het weer in de tent is, snel de hutten af maken en versieren. Ze hebben 1 uur om hun hutten af te maken. Dit laatste uur betekent voor veel hutten er op of er onder.

De hutten worden versiert, de kinderen worden geschminkt, toneel stukjes worden ingestudeerd.

10:30 is het zo ver. de jury begint de hutten bij langs te gaan. De jury had het erg moeilijk. zelfs zo moeilijk dat ze zelfs bij sommige hutten 2X zijn langs geweest, vele kinderen wisten dit niet.

Na enig over leg van de jury was het eindelijk zo ver, de uitreikingen.

Als de uitreiking zijn geweest moeten de kinderen eer al hun spullen uit hun hutten halen en alle plastic en geverfde versiering van hun hut halen.

Voor sommige kinderen is het ook afscheid nemen van iets waar ze zelf dagen aan hebben gewerkt. Niet al te lang nadat de hutten leeg zijn komt er een grote shovel die samen met de vrijwilligers alle hutten sloopt en alles tot ÉÉN GROTE bult maakt.

Zodra de bult klaar is, de brandweer alles klaar heeft gezet, zal de brandweer de bult in brand steken.

het aansteken van de bult bleek toch wat lastiger en liet wat op zich wachten. Door alle regen van de afgelopen dagen was het hout helemaal doorweekt geworden.

Het zou de brand weer niet zijn als ze het niet aan konden krijgen, als het vuur eenmaal aan is duurt het niet lang voor dat de hele bult in brand staat.

De rook van het vuur is ook de verre omtrek te zien.

Behalve de bult aan te steken, doet de brandweer ook water spelletjes met de kinderen. Of het buiten al niet nat genoeg is door de regen, weten de kinderen zich in het vermaak noch natter te krijgen.

Samen met de brandweer komt er een einde aan de laatste timmerdag,

TOT VOLGEND JAAR,
Photobucket
>> Foto’s van vrijdag <<
<

Zaterdag

En dan, dan is het al weer zaterdag.

vandaag geen kinderen maar er is nog wel veel te doen.

Na een wat langere nachtrust komen de vrijwilligers langzaam aan op het veld of voor de gene die weer zijn blijven slapen is het rustig aan wakker worden.

Gelukkig zijn veel spullen al op vrijdag opgehaald / opgeruimd.

Aan het einde van de ochtend smeult het as van de grote brand noch na, er komt noch een behoorlijke straling warmte van uit het as.

dingen die gedaan moeten worden:

Al het afval moet van het veld,

Podium delen moeten terug,

tent wordt opgehaald,

de gemeente komen de:

vuil containers,

dranghekken,

publicatiebord,

vlaggenmasten,

de fietsenstalling ophalen.

Alle overige spullen moeten weer terug gebracht worden naar Torion

restant van het grote vuur moet tot 1 hoopje worden geschept, zo dat de gemeente deze makkelijk kan afvoeren.

Ondanks de vele regenbuien was het weer een leuke Huttenbouwdorp.

Dank aan iedereen die het dit jaar het heeft mede mogelijk gemaakt.

Wij hopen dat iedereen er plezier van heeft gehad en we iedereen volgend jaar weer terug zien
Photobucket
>> Foto’s van zaterdag <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.